Legenda z Európy bude viesť Cavs

22. 06. 2014, 20:00 » Informace z klubů - Autor: Daniel Sütő


(zdroj: Nbasket.cz)
V zámorí sa už dlhú dobu čakalo na to, kedy niektorý z tímov ligy prevezme tréner z Európy. Toto čakanie pred pár dňami skončilo, keďže Cleveland Cavaliers sa dohodli na spolupráci s jedným z najlepších európskych trénerov – Davidom Blattom. Ten uzavrel s Cavs zmluvu na 4 roky, počas ktorých by mal zarobiť okolo 20 miliónov dolárov.

Blatt si v Európe vybudoval výbornú povesť a jeho meno sa v NBA kruhoch skloňovalo už dlhšiu dobu. Blatt sa ale rozhodol opustiť Európu až po jeho najväčšom úspechu, po víťazstve v Eurolige s tímom Maccabi Tel Aviv. Okrem tohto titulu má Blatt na svojom konte aj tituly z izraelskej, talianskej či adriatickej ligy. Mnohí ho považujú za skvelého ofenzívneho stratéga, ktorý podobne ako tréner Popovich vštepuje jeho tímom neustály pohyb lopty v ofenzíve. Zámorských fanúšikov angažovanie Blatta najskôr príliš nenadchne, keďže mnoho z nich ho poriadne nepozná, no analytici a novinári z NBA nad posledným ťahom Cavs uznanlivo kývajú hlavou.

Cavs ale museli o Blatta dlhú dobu bojovať. Vyhliadli si ho totiž aj Golden State Warriors, ktorí ho chceli dosadiť na miesto asistenta trénera. A podľa zdrojov z Blattovho okolia mu jeho známi aj radili, aby najprv okúsil NBA z pozície asistenta trénera. Predsa len sa pozícia trénera v NBA a v Európe líši. V Európe má tréner väčšiu kontrolu nad tímom, väčšiu autoritu a hráči sa mu musia výrazne podriaďovať. Taktiež majú tréneri v Európe viac priestoru na tréningy a výchovu hráčov. Práve tieto skutočnosti budú pre Blatta najväčšou prekážkou počas jeho aklimatizácie na život v NBA. Tým, že ale počúvol srdce a nakoniec dal prednosť Cavs dokázal, že má sebavedomie potrebné na úspech v zámorí.

Jeho úlohou tak bude dostať Cavs späť do playoff a hlavne vtisnúť tomuto tímu identitu, ktorá mu chýba od odchodu LeBrona Jamesa. S návratom práve zmieňovaného Jamesa do Clevelandu ale najskôr rátať nemôže. Podľa niektorých novinárov z NBA bol totiž James zaujatý možnosťou, že by ho v Clevelande viedol jeho priateľ Tyronn Lue. Ten patril tiež medzi kandidátov na voľnú trénerskú stoličku Cavs, no tí nakoniec dali prednosť Blattovi. A ten podľa týchto novinárov Jamesovi príliš neimponuje.