Irving predĺžil v Clevelande

01. 07. 2014, 11:30 » Informace z klubů - Autor: Daniel Sütő


(zdroj: Nbasket.cz)
To, čo mnohí dlhú dobu popierali, sa nakoniec stalo veľmi rýchlo skutočnosťou. Počas celej minulej sezóny sme počuli zo zákulisia NBA správy, že Kyrie Irving je v tíme Cleveland Cavaliers veľmi nespokojný a pokúsi sa tím opustiť čo najskôr mu to jeho kontrakt dovolí. A táto chvíľa nastala práve pred niekoľkými hodinami. Irvingovi ostával už len posledný rok jeho kontraktu a ak by odmietol predĺžiť súčasnú zmluvu s Clevelandom, donútil by vedenie Cavs uvažovať nad jeho výmenou. Nikto by totiž nechcel prísť o takýto talent zadarmo. Irving však urobil pravý opak a v prvých hodinách obdobia voľných hráčov predĺžil s Cavaliers zmluvu o ďalších 5 rokov.

Či už svoju úlohu zohrali peniaze, draftová jednotka Andrew Wiggins, či nový tréner David Blatt nie je podstatné. Irving podpíše s Cavaliers maximálnu možnú zmluvu v hodnote okolo 90 miliónov dolárov za 5 sezón. Tým, že Cavs ponúkli Irvingovi 5-ročné predĺženie kontraktu, stal sa z tohto mladého rozohrávača takzvaný "designated player", teda určený alebo zvolený hráč. Tímy môžu predĺžiť nováčikovské zmluvy hráčom, ktorých si vybrali v prvom kole draftu, len o 4 sezóny. Výnimkou je takzvaný designated player, s ktorým môže tím predĺžiť zmluvu po skončení jeho nováčikovského kontraktu o 5 rokov. Počas trvania tohto nového kontraktu nemôže tím ponúknuť žiadnemu z jeho nováčikov predĺženie zmluvy o viac než 4 roky. Andrew Wiggins sa teda najskôr dočká len predĺženia zmluvy o 4 sezóny. Ale to je ešte hudba ďalekej budúcnosti.

Tento ťah bol pre Cavaliers najdôležitejšou úlohou celého leta. S Irvingom a Wigginsom poistenými na niekoľko sezón majú pred sebou Cavs svetlú budúcnosť. Stále si ale udržali dostatočnú finančnú flexibilitu na to, aby do tímu mohli priviesť niektorú z hviezd ligy. Majiteľ tímu Dan Gilbert totiž jasne prehlásil, že v budúcej sezóne chce vidieť jeho tím v playoff. Podpis zmluvy s Irvingom tak môžeme považovať len za prvý krok Clevelandu v tomto rušnom prestupovom období.